Vrijdagavond is in Westerlo het boek over het 'nieuwe gemeentehuis' voorgesteld. Tegelijkertijd loopt er in het gemeentehuis/kasteel een tentoonstelling over de rijke geschiedenis ervan.

De leden van heemkring Ansfried schreven heel wat verhalen neer in het boek dat 230 pagina's telt.

In het boek staan ook heel wat foto's. Een deel van die foto's kan je ook terugvinden op de tentoonstelling.

Het boek is te koop aan 12 euro.

Tijdens het weekend en dit nog tot 16 september zijn er gidsbeurten in het kasteel en in de tentoonstelling. Aanvang: 14, 15 en 16u.

Tentoonstelling van 2 tot 16 september
Heemkring Ansfried organiseert van 2 tot 16 september een tentoonstelling over het Nieuw Kasteel van Westerlo, het huidige gemeentehuis. Vier thema's komen aan bod: gravin Jeanne de Merode, architect Langerock en aannemer Hesbain, de plannen en info over de bouw en oude voorwerpen uit het vroegere kasteel waaronder bijvoorbeeld de oude lift.
Op vrijdag 2 september om 20 uur vindt de opening van de tentoonstelling plaats in het gemeentehuis. Verder kan je de tentoonstelling bezoeken tijdens de kantooruren en in het weekend op 3, 4 en 10 september tussen 14 en 17 uur. Op 3, 4 en 10 september om 14, 15 en 16 uur zijn er gratis gidsbeurten met een rondleiding in het kasteel en een toelichting bij de tentoonstelling. Ook op Open Monumentendag, op zondag 11 september van 10 tot 18 uur, kan je een bezoek brengen aan de tentoonstelling met gratis rondleidingen.
 
Boek 100 jaar Kasteel gravin Jeanne de Merode
Op vrijdag 2 september om 20 uur, tijdens de opening van de tentoonstelling 100 jaar Kasteel, vond ook de boekvoorstelling plaats van 100 jaar Nieuw Kasteel Westerlo in de raadzaal van het gemeentehuis. Je kan het boek kopen na deze boekvoorstelling en vanaf 5 september aan het onthaal op het gemeentehuis. In het gemeentelijk infoblad Westel Info van september vind je een kortingbon waarmee je het boek 100 jaar Kasteel aan verminderde prijs kan kopen. Het boek kost 12 euro zonder kortingbon en 5 euro met de kortingbon.
 
Citaat uit het woord vooraf van burgemeester Guy Van Hirtum in het boek 100 jaar Kasteel gravin Jeanne de Merode
"Ook al is het kasteel honderd jaar oud, in Westerlo zullen we het gemeentehuis of het kasteel van gravin Jeanne de Merode altijd het Nieuw Kasteel blijven noemen. Het is een prachtig gebouw, een staaltje van knappe architectuur met knipogen naar het verleden en linken met moderne bouwstijlen en zo een van de pareltjes van deze Kempengemeente. Als we er in de week in rondloop beseffen we niet altijd dat dit een uniek gebouw is, maar gelukkig zijn er regelmatig bezoekers uit binnen- en buitenland die ons wijzen op de imposante verschijning ervan. Samen met het park en domein errond behoort het met recht en rede dan ook tot de collectieve trots van de gemeente. Toen onze voorgangers in de jaren zeventig besloten om het kasteel om te vormen tot gemeentehuis gaven ze dan ook blijk van een grote toekomstvisie. Ze begrepen dat de dorpen van het nieuwe Westerlo een bindmiddel nodig hadden, een symbool van de eenheid van Westerlo. Honderd jaar Nieuw Kasteel is een belangrijk moment voor onze gemeente. We laten dat dan ook niet onopgemerkt voorbijgaan. De feestelijkheden starten in september 2011 met de voorstelling van dit boek en een tentoonstelling over de geschiedenis van het Kasteel. Afsluiten doen we in mei 2012 met een Openluchtspektakel waarbij heel wat mensen uit Westerlo betrokken zijn en waarbij de geschiedenis uitgebeeld wordt.
Toen we een tijdje geleden bij Heemkring Ansfried aanklopten met de vraag of ze het zagen zitten om een boek over de geschiedenis van het kasteel te schrijven, beseften we snel dat dit een hele boterham voor hen was. Maar het duurde niet lang of het hele team was met veel enthousiasme bezig om alle aspecten van de geschiedenis van het kasteel in kaart te brengen. Er valt dan ook heel wat te vertellen over de architect, gravin Jeanne de Merode, de bewoners van het kasteel door de tijden heen en de omvorming van het kasteel naar gemeentehuis. Ze hebben daarbij enorm veel oog voor details en voor de verhalen van de mensen van Westerlo. Ik wil de Heemkring dan ook graag feliciteren met het prachtige werk dat ze hebben afgeleverd! Dit boek moet er mee voor zorgen dat het Nieuw Kasteel nog meer Ons Kasteel wordt. We hebben er voor gezorgd dat iedereen uit Westerlo het tegen een zeer democratische kan kopen. We hopen dat je er plezier aan beleeft en dat je zo kan tonen aan vrienden en familie waarom je zo trots bent om in de Westerlo, Parel van de Kempen te wonen!"
 
Meer info
communicatiedienst gemeentehuis - info@westerlo.be - 014 53 91 78
burgemeester Guy Van Hirtum - guy.vanhirtum@skynet.be - 0477 40 70 60